About Me

My photo
Perjalanan itu bukan mudah bila sesuatu itu dipinta dengan mudah. Berjalan yang sepantas tidak akan berakhir dengan penyelamat. Jadi berdiri dan berjalan seiring dengan keadaan, pasti terubat bila mengingati.

HB Halusinasi

Friday, March 18, 2011

|| Anak Ikan Apezs ||



Melangkah dengan bersemangat ke dalam rumah ku yg indah ini. (padahal penat kaki berjalan dr bus stop ke umah ku Blok D haha). Yang utama lepas masuk umah dan beri salam. Ikan saya itu yg harus dilihat dahulu. Dulu ada ST, bunny kesayangan ku pon mcmtu juga. Kena tengok keadaan dia dulu. Tapi ST dah xde, dok kg. hehe..

Kira ikan yang ada, takot ada yg lompat kuar hehe. Tiba-tiba xcukup seekor, cari keliling dan terjumpe dok celah pokok. Ketuk-ketuk aquarium tu, dia xnak gerak pon. Tengok ikan lain bukan main berenang lagi, sekali terpandang ikan lain tengah kejar something. Fuhhyooo derang kejar anak ikan yg baru netas. Opocot mak saya!! Haha melatah la konon kan.

Rupenya ibu ikan saya yang tengah sarat mengandung ritu dah menetaskan anak-anak dia. Banyak gilerh pulak tu haha, patut dikejarnya ikan lain. Takot anak dia dimakan la tu. So niat di hati ape lagi, salin baju kerja siapkan aquarium dulu la. Bukan main susah kalau nak pindahkan anak-anak ikan tu. Yelah kecik-kecik je kan, kang kaut punya kaut terpenyet pulak haha.

And finally settle semuanya. Jom layan picture yg sempat apezs ambil.


Waktu ni masih dalam aquarium lagi anak-anak kecil tu. ikan yg besar-besar dah bawa kuar ke tempat lain haha.. bahaya nanti lambat2 bawa kuar kena baham pulak haha.
 1) yg atas tu mean dlam bentuk LOVE tu la ibu yang baru netaskan anak yg banyak haha.

2) Sebelah kiri tu. Korang nampak x? nampak x? ada anak ikan kecil yg tengah berenang bersama ibunya. alaa dalam bulatan merah.

3) Okeh yg atas tu ibu dan anak-anaknya. Ni dah kire settle mengasingkan mereka laa. Alaa asingkan dari bapak-bapak yg lain haha. 

4) sebelah kiri kita pula. bapak-bapak tu la.. akhirnya dah settle & masukkan semula ke dlm aquarium yg asal.




akhir kata majula sukan untuk ikan akrobatik haha. merepek sudeh!!. panjang tak entrry kali ni? maaflaa saje nak post sakan ngan ANAK IKAN APEZS haha.. terkena sudeh.

65 comments:

cik sakdi said...

oh kenape xbela kucing, lagi sweet tau.. hehe
tapi kan kat rumah kite pon ade gak balang letak ikan, tengok2 kucing ku dah celup tangan dalam balang tu. wakakak

Siti Safiyyah said...

teringat ikan2 ss..terpengaruh dengan kakak nak bela ikan..;p

*apezs, ss pun bila buka dashboard kene refresh banyak2 kali baru nampak update dari blog2 yg ss follow..still boleh jek follow blog lain..gune cara ss cakap aritu la..p kat blog org tu, tekan button follow..

niesz said...

wah!makin bnyk la ikan apezs lps ni, bgus nye la apezs, siap bela ikan lg..niesz teringin nk bela jgk, tp tkut x terjaga..ehe..

YAYA AZURA said...

comelnye ikan2 tu sume..akak pun ada jugak bela ikan dulu tp akuarium dah pecah...

c-tea said...

wahhh...cool sngt guy bela ikan...huhu

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

wooo..dh jd penternak plak ek..hahaha...

IMANSHAH said...

INGAT NK APPLY JDIK ANAK IKN U..HUHU

TAJUK TAK MENAHAN

k.a said...

masak ja ikan ni..huhu..follow me http://nuarsofficial.blogspot.com/

apezs shah said...

|cik sakdi| kucing mmg nak bela.
tapi susah la.. sebab dok apartment.
susah skit nak jaga najis dia..
hehe seksa badan ase. sbb tu suka bela bunny :)

apezs shah said...

|SS| Oh yeke..
ada ikan juga laa ni.. mana²??

apezs shah said...

|niesz| Haish apesal takot.
jangan takot sbb nti ada kepuasan
tau. tulaa makin banyak laa anak ikan apezs...:)

apezs shah said...

|yaya| Kak Yaya comelkan derang.
Aquarium dah pecah? Beli lain
kak. Best gak bela ikan ni.. :)

apezs shah said...

|c-tea| hehe cool ke?
takdelaa sgt kot. mmg dr kecil
suka bela binatang. terutama
ikan, kucing, arnab, hemster, tupai,
burung dll.

apezs shah said...

|A.F.A| Haha penternak yg bertauliah yea. haha... alaaa sekali sekala u.. ape salahnya kan... :P

apezs shah said...

|Shah| Haha nak apply jadi anak
ikan I. harulaaa.. pengsan jap..:D

apezs shah said...

|k.a| haha masak ikan ni.. haiyoo mana boleh..

MIZZ SUE (ASAMGARAMGULA) said...

ALOHHH...COMEI NYE ANAK IKAN U..HEHEHE

apezs shah said...

|sue| tgk atok ikan dia ni..
kan comel.. derang pon mesti comel hehe..:)

c-tea said...

wah..animal lover errr...bagus lah tu...sekarang lebih ramai yang membunuh binatang..mujur rakan blogger ct ade jugak yang sayang binatang..tahniah bro

k.n.e.z said...

bez bela ikan..seronokkkknya..
nak jgk..hurmm

apezs shah said...

|c-tea| betol tu.
pelikkan, binatang tu semua
bukannya mencederakan derang pon.
ape kes nak bunuh kan.. haish! thanks :)

apezs shah said...

|knez| nak juga ke?
bela le :)

k.n.e.z said...

takut nak bela...nnti x terjaga..huhu

SURIA AMANDA said...

anak ikan apez...huhu..tajuk x tahan tuh..pelik gak...rupanya mmg anak ikan...

apezs shah said...

|knez| haish pasti u
boleh jaga punyala.. yakin dgn diri.

apezs shah said...

|kak suria| haha jangan tidak tahan ye ketawa..:P hehe mmg anak ikan laa kak.... :)

k.n.e.z said...

ala..jaga kekura pn kekura lari..huhu..
x tahan ngn tuan..

apezs shah said...

|knez| hah? jaga kekura?
kekura tu kura-kura yea?
aits bela kura xelok la u.. :)
kenapa xtahan ngan tuan dia.
kena dera ye haha.

k.n.e.z said...

knp bela kura2 x elok?
a'ah..tensen ngn tuan..
asyik bg mkn x henti2..
huhu

apezs shah said...

|knez| Oh awak tak tahu yea.
okeh nti saya bagi link kat awak.
baca yea. sbb saya ada ajukan soalan
kat blog kakak ni. dia pon bagila
jawpannya.

YanaMIB said...

alahaii ciput je anak² ikan tu ye..haha..murah rezeki nih dpt anak yg ramai..ngee~

Amy Syaquena said...

amboi adik akak dah jadi penternak pulak ke hehe...

apezs shah said...

|Yana| haha ciput..
Banyak laa Yana. Dalam pict xnampak.
Dalam realiti mmg banyak hehe.
Alhamdulillah rezeki kan.. :)

apezs shah said...

|amy| haha kak adek akak ni.
mmg suka membela dan menternak. :)

sudirman said...

banyak anak ikan...

apezs shah said...

|man| haha banyak ke?
bukan ramai erk.. haha :p

taufiq helios said...

muahaha..anak ikan segale kann..haha :)

apezs shah said...

|TH| Haha anak ikan.
betolla u.. kehkeh.. :p

.:rizaL:. said...

mula2 bc tajuk terkejut gila! hhaha

apezs shah said...

|rizal| hahaha dah terkejut ke?
kalau baca terkejut lagi x? haha.

fadhdeela said...

hahahahaha..rajinnyer dia bela ikan..cukup mkn x ikan2 tu :P

Meh singgah: Seksinyer dia!!

apezs shah said...

|fadhela| Hehe mmg rajin.
sbb sunyi kat umah.
xde teman so belaa binatang2 ni. :)

efa said...

npa tunjuk ikan apezs kat sini terigt arwah ikan efa huwargh...T___T dah mati wuwu cian kecik ja lg pastu dah tak da entah mengapa la adess >_<

apezs shah said...

|efa| hehe lor mana apezs nak tau.
jangan sedih2 k.. g beli baru hehe.

cik Ladies said...

aik..ikan tu cm kecik je?kcik2 pun da pandAI bercinta heh? ngehh~ seronok la apezs dpt ikan bebanyak..tak payah beli dak kan??

srikandi cinta said...

ikan pe tuh?? comel er.. :)
sy ade bela kucing arituh .
tp, kucing uh da lesap ,, sedih sgt :(

apezs shah said...

|cik ladies| hehe ikan ni spesis kecik jelaa u. mmg laaa dah pandai bercinta. ngat apezs bela ikan jaws ka haha... hish adelak, ni utk bela la bukan makan. :D

apezs shah said...

|sC| hehe nama dia
apezs dah lupa laa u..
mmg comelkan.. kuncing nak bela
gak tapi ssh laa. sbb kawasan.
lor hilang dah,. xpe bela lain k.

Ezay Hadry said...

comel anak ikan uh..penyayang gak ko ni..dah terpenyek anak ikan ke? haha

apezs shah said...

|ezay| haha mmg comel.
mcm tuan dia haha.. mestila kena
sayangkan makhluk tuhan juga.
xdela terpenyek lagi haha..

♥sophie♥ said...

wahh :D fie nak satu :) hehehe
comelnyer :))

apezs shah said...

|fie| nak ke? boleh tunggu besar skit
pastu mai dtg umah amik yea..:)

SANDRA AZWAN said...

Thank you!;-)

Rozuan Ismail said...

ikan tu merajuk kot..apezs x pujuk dia..huhu

Hanim Mahali said...

Nak ikan seekor... boleh jadi teman kucing kat rumah ni... ekekeke

Sasa Al-Sharif said...

pelihara ikan sgt menenangkan. aku ada ikan kaloi yg suka gigit jari tuan dia. brutal gila ikan kaloi. teringin nak pelihara ikan kecik2 yg cepat membiak. tp kena cari akuarium lain

NOOR FATIN said...

memang anak ikan sungguh! hahaha

Qarl said...

woohoo lawa giler 1st pic ikan dgn makhluk asing tu

aleen aiden said...

ikan sarat mengandung bunyi mcm klakar plak.hu3.
btw,kamoo mcm ayh alin sker bela ikan. ^_^

Sham said...

tahniah bro...waa banyak bela 'anak ikan'...heee...

DanieL AdiE said...

comel anak ikan ko..

puteraduyong said...

mcm teringin pulak nak bela anak ikan... :)

Shamsuddin Amin said...

comel je ikan tu...^^

shah-kayrul said...

rajin ko bela ikan...kalu aku confirm out of service nyer kalau bela ikan ghuper mcm nie...

Wan Gerrard said...

hahaha beranak pinak lak ikan ni nt :P